A tökéletes kapcsolat

2013.03.02 08:52

 

"...Képzeld el, hogy tökéletes párkapcsolatban élsz. Mindketten boldogok vagytok, mert a számodra megfelelő társ oldalán élsz. Vajon hogyan jellemeznéd ezt a kapcsolatot?

Talán úgy, hogy olyan, mint az ember és a kutya viszonya. A kutya az kutya. Bármit teszel, kutya marad. Nem tudod macskává vagy lóvá varázsolni. Mindig önmaga lesz.

Az emberi kapcsolatok ugyanígy működnek. Nem változtathatod meg a másikat. Vagy szereted őt, vagy nem, de mindenképpen olyannak kell elfogadnod, amilyen. Nem érdemes a saját elképzeléseidhez idomítani. Ezzel az erővel nyeríteni vagy nyávogni taníthatnád a kutyádat. Ő az, aki, mint ahogy Te is az vagy, aki vagy. Az egyetlen kérdés, hogy mit akarsz. A legfontosabb, hogy őszinte legyél önmagadhoz. Ha ezt sikerül megértened, akkor vélhetőleg olyannak látsz mindenkit, amilyen, és nem olyannak, amilyennek látni szeretnéd..."

 

„….Pontosan tudod, hogy milyen társra vágysz? Olyanra, aki mellett boldog vagy, aki mindenben támogat, aki olyannak szeret, amilyen vagy?
Akkor miért kacsingatsz másfelé? Miért nem azt választod, akit szeretnél? Miért akarod inkább a lelkedben élő képhez idomítani a másikat? Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted az illetőt. Csupán arról szól, hogy bizonyos helyzetekben döntened kell, mert mindenki a saját életéért felelős. Döntéseid visszahatnak rád. Akkor se hibáztasd magadat, ha rosszul döntöttél. Értékeld a helyzetet, és ennek megfelelően határozz. Képzeld el, hogy egy kutyát sóznak rád, amikor macskára lenne szükséged. Vajon mindent megteszel annak érdekében, hogy a kutya macskaként viselkedjen? Talán nyávogni tanítod? Mit is kezdenél egy nyávogó kutyával? Inkább szerezz macskát helyette!

Ez minden jó kapcsolat alapja. Tudni kell, mit akarsz, hogyan és mikor. Pontosan ismerned kell saját testi, szellemi, érzelmi szükségleteidet, hogy ezeknek megfelelően választhass. Több millió magányos ember él a földön. Egyesekkel biztosan illetek egymáshoz, másokkal pedig biztosan nem. Persze ettől még mindenkit szerethetsz, de most olyan társat keresel, akivel le tudod élni az életedet. Akivel napról napra jobban kötődtök egymáshoz. Nem kell egyformának lenni. Elég, ha összepasszoltok, mint a kulcs meg a zár. Pont ilyen a működőképes kapcsolat. Ugyanolyan őszintének kell lenned önmagadhoz, mint másokhoz. Ne bujkálj, ne játssz különféle szerepeket. Az egész a piachoz hasonlít: el akarod adni magadat, és vásárolni szeretnél. Vásárláskor alaposan szemügyre veszed a kiszemelt árut. Ha el akarod adni magadat, meg kell mutatnod, milyen vagy. Nem érdekes, hogy egyesek szerint jobb vagy rosszabb vagy-e másoknál. A lényeg, hogy önmagadat add.
Ha pontosan tudod, hogy mire vágysz, miért nem kockáztatsz? Amennyiben látod, hogy amit kínálnak nem az, amire vágysz, akkor nem érdemes megvenni, mert úgysem leszel elégedett vele. A szerelem nem vak! Ne hazudj önmagadnak! Nem szabad olyan dolgokat belelátni emberekbe, aminek híján vannak. Ha pontosan tudod mit akarsz, előbb-utóbb megtalálod. Ne legyél vak. Nézd meg, hogy mi áll előtted. Ne tagadj le nyilvánvaló dolgokat, csupán azért, mert meg akarsz szerezni valamit, noha az valójában nem felel meg az igényeidnek.

Gyakran előfordul, hogy valaki több évet fektetett egy kapcsolatba, és nem akarja felrúgni. Amennyiben ezt az utat választod, fogadd el partneredet olyannak, amilyen. Szeresd önmagáért. De még mielőtt belevágnál ebbe, magadat kell elfogadnod. Amennyiben úgy döntesz, hogy együtt élsz valakivel, ne akard megváltoztatni. Joga van hozzá, hogy önmaga lehessen. Ha korlátok közé próbálod szorítani, te magad is rabságba esel: a folyamatos ellenőrzés börtönébe. Aki szereti önmagát, nem fogja feladni a szabadságát. Pontosan láthatod, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a kapcsolat. Amennyiben erre vágysz, élj boldogan. De ha nem, akkor találd meg a hozzád illő párt. Legyél tisztességes a másikkal. Merj kockáztatni. Ha működik a régi kapcsolat, folytasd nyugodtan, de ha nem, legyél tisztességes önmagaddal és partnereddel is. Menj el. Hagyd, hadd élje a saját életét. Ne legyél önző. Add meg a lehetőséget, hogy mindketten megtalálhassátok a hozzátok illő párt. Amikor egy kapcsolat csődöt mond, fel kell számolni. Attól, hogy te nem szereteted a partnered önmagáért, még akadhat valaki, akinek éppen ő kell. Ez a mások iránti tisztelet.

….Törődj önmagaddal! Gyógyítsd meg lelki sebeidet. Ha sikerül, készen állsz a tökéletes kapcsolatra. De ne feledd, másokat nem gyógyíthatsz meg. Amennyiben mindenki a saját dolgával törődik, villámgyors eredményre számíthatsz.  Amikor párt választasz, egymás „szolgáivá” szegődtök. Minden csók és érintés örömöt szerez a kedvesnek, de nem vársz viszonzást. Ez nem a szeretkezésről, hanem az együttlétről szól. Persze testi kapcsolatod is sokkal bensőségesebbé válik: teljesen feloldódsz benne, mintha táncolnál, vagy elmélyülnél valamilyen művészetben. Eljön a szépség ünnepe.
Akik közösen álmodnak, nem huzakodnak azon, ki tartsa kezében a gyeplőt. Mindenki tudja a dolgát: önmagát rendbe kell tennie, és segítenie kell a másikat. Az igazi kapcsolat két ember összhangja. Ez az egyetlen járható út annak, aki valóban szereti önmagát. ….. „

 

 

 

Forrás: Don Miguel Ruiz: A szeretet iskolája

 

 

Elérhetőség

Ambrus Anett Zsuzsanna (Netty) Budapest +36706338002 eletiranytu@gmail.com